

AGENDA

APRIL

25

1:00 PM - 2:15 PM GMT 75 minutes

IPPA PLENARY: MIGRATION 5 OPENING KEYNOTE

IPPA will kick off this year's event, provide updates from the organization and an overview of the Virtual Summit program. Migration 5 country partners will welcome the audience, reflect on changes to their programs and forecast expectations for visa arrivals looking forward.

International Panel Physicians Association (IPPA)

Alexandra Ortega Lyndon Mascarenhas

Department of Home Affairs (DHA)

Lila Caplice

Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC)

Craig <mark>Shankar</mark>

Immigration New Zealand (INZ)

Rob Ko<mark>foed</mark>

United Kingdom Health Security Agency (UKHSA)

Vinay Ketkar

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Drew Posey

2:15 PM - 2:45 PM GMT 30 minutes **COFFEE BREAK**

2:45 PM - 3:30 PM GMT 45 minutes

UNITED KINGDOM TECHNICAL INSTRUCTIONS UPDATE

Revision and update to the UK Technical Instructions including case studies and new developments. By the end of this session, participants will be familiar with the UK Technical Instructions and learn from difficult cases.

Vinay Ketkar, MBChB, MRCGP, DRCOG, MFSEM

3:30 PM - 3:45 PM GMT 15 minutes

BIO BREAK

3:45 PM - 4:30 PM GMT 45 minutes

UNITED KINGDOM REFUGEE PROGRAM UPDATE

This session is intended for panel physicians who are involved in refugee health assessments for the UK. It will provide an overview of the UK Refugee Technical Instructions and an update on other work being planned or developed.

Ines Campos-Matos, MD, MSc, PhD



APRIL 25

4:30 PM - 4:45 PM GMT 15 minutes **BIO BREAK**

4:45 PM - 5:30 PM GMT 45 minutes

UNITED KINGDOM PRE-ENTRY TUBERCULOSIS SCREENING FOR MIGRANTS

This session on UK pre-entry tuberculosis screening for migrants will update panel physicians on current trends in the programme, our achievements so far, challenges and the way forward.

Morris Muzyamba, PhD, MSc, BVetMed

5:30 PM - 6:00 PM GMT 30 minutes **COFFEE BREAK**

6:00 PM - 7:00 PM GMT 60 minutes

US VACCINATION TECHNICAL INSTRUCTIONS

This session will cover CDC Vaccination Technical Instructions, COVID-19 Technical Instructions, and the Polio Addendum.

Kimberly Skrobarcek, MD Gabriella Lamb, MD, MPH



12:00 AM - 12:25 AM GMT 25 minutes

IPPA PLENARY: HOW TO TALK TO A VACCINE HESITANT PERSON USING MOTIVATIONAL INTERVIEWING TECHNIQUES [English]

This session will present practical strategies to address vaccine hesitancy using motivational interviewing techniques.

Arnaud Gagneur, MD, PhD

12:35 AM - 1:00 AM GMT 25 minutes

IPPA PLENARY: COMMENT DIALOGUER AVEC UNE PERSONNE HÉSISTANTE ENVERS LA VACCINATION EN UTILISANT L'ENTRETIEN MOTIVATIONNEL [Français]

Cette séance présentera des stratégies pratiques pour lutter contre la réticence à la vaccination à l'aide de techniques d'entrevue motivationnelle.

Arnaud Gagneur, MD, PhD

2023**1PPA**

APRIL 26

1:00 AM - 1:45 AM GMT 45 minutes

1:45 AM - 2:30 AM GMT 45 minutes **COFFEE BREAK**

COMMUNICABLE DISEASES FOR NEW ZEALAND IME (other than TB)

Communicable diseases screened for in the NZ IME include HIV, Syphilis, Hepatitis B and Hepatitis C. This session is an update on the requirements and an overview of these conditions.

Rob Kofoed, MBChB, FRNZCUCP, DipSportsMed

2:30 AM - 2:45 AM GMT 15 minutes **BIO BREAK**

2:45 AM - 3:30 AM GMT 45 minutes RECONNECTING NEW ZEALAND TO THE WORLD: PANEL MEMBER INSTRUCTIONS UPDATES

It has been nine months since the New Zealand government re-opened its borders to the world. This session will cover challenges faced while managing an upfront medical process, the application first medical process, and how we can work together to deliver the best outcome for our clients. We will also cover aspects of the Immigration New Zealand (INZ)'s Panel Member Instructions, such as entering test results and comments in eMedical, further tests required, and informing clients of additional tests. During this session, INZ will welcome clinics to register their interests in becoming part of the New Zealand Panel Network.

Pingi Telefoni

3:30 AM - 3:45 AM GMT 15 minutes **BIO BREAK**

3:45 AM - 4:30 AM GMT 45 minutes INZ REFUGEE HEALTH LIAISON TEAM UPDATE

Update on changes to Refugee Visa categories and health requirements, definition of full-time care for Limited visa medicals, updates for Panel Physicians on Settlement Health Assessments and Departure Health Checks.

Nikki Retford, BHB, MBCHB, FRNZCGP Karen Chung, Kas Brokenshire, Vince Valdez Harneet Kaur, Malia Puhotau



APRIL 26

4:30 AM - 5:00 AM GMT 30 minutes **COFFEE BREAK**

5:00 AM - 5:30 AM GMT 30 minutes

A MIGRATION SYSTEM FOR AUSTRALIA'S FUTURE

This session will provide an update on Australia's migration program including Australia's increase to the visa programs as well as current policy and future reforms. It will include an update on the Department's strategic focus to attract more skilled migrants, increase refugee and humanitarian visas, reduce visa processing times and ensure that the Immigration Medical Examination (IME) is contemporary to adequately screen for highest health risks. It will also include data on the effectiveness of Australia's current IME screening, including TB detection rates.

Alison Foote

5:30 AM - 5:45 AM GMT 15 minutes **BIO BREAK**

5:45 AM - 6:30 AM GMT 45 minutes

THE AUSTRALIAN OFFSHORE PANEL NETWORK, ASSURANCE ACTIVITIES AND TRAINING

The presentation will provide an update on the growth and expansion of the Australian panel network, including providing an update on Australia's key audit findings. Panel Physicians play an important role in maintaining the high integrity of Australia's visa programs, so Australia undertakes regular analysis and review of a panel clinic's performance, in addition to virtual and onsite assurance activities. The session will provide an update on key findings and trends from these activities. The session will also include an update on the roll out of Australia's online Training Module which is mandatory for all panel physicians.

Pranamika Bansal

6:30 AM - 6:45 AM GMT 15 minutes **BIO BREAK**



APRIL 26

6:45 AM - 7:45 AM GMT 60 minutes

ASSESSING COMPLEX CASES - CLINICAL PRESENTATION AND DISCUSSION

Medical Officers of the Commonwealth (MOC) will lead a two-stage clinical presentation on complex case assessments, with a focus on children and the elderly. This will include what is required in the 501 and how to interpret MOC deferrals. This session will be comprised of an initial 15-minute presentation, followed by a live discussion of real case scenarios where the audience is invited to participate. The session aims to ensure Panel Physicians understand: the health criteria and the relationship to MOC decision making, the required degree of detail in IME documentation, and the function of MOC deferrals in requesting additional information.

Glenn Close, MBBS, MPH, FRACPH
Fleur Nicholson, MBCHB, PgDL, AICG
Brinthan Kanthan, BMedSci(Hons), MBBS(Hons), DCH, FRACGP
Jane Phillips, MBBS, BPsych(Hons), MBioethics
Aznee Adnan. MBBS

APRIL 27

1:00 PM - 2:15 PM GMT 75 minutes

IPPA PLENARY: IMMIGRATION MEDICAL EXAMINATIONS FOR SPECIAL POPULATIONS

This is an interactive, case-based session focused on the management of the IME for special populations. The workshop will focus on preparation and complications for travel, particularly for individuals with complex medical conditions. This session will cover the health needs of elderly, pediatric and refugee populations with opportunities for providers to discuss de-identified real world IME cases. This session will illustrate with examples how panel physicians can meet the requirements of the Technical Instructions, specifically in clinical practices and reporting for IME's. This session is for providers who are interested in performing a reliable medical history and cross cultural-communication skills.

Alexander Klosovsky, MD, MSc and Facilitators

2023**%**IPPA

APRIL 27

2:15 PM - 2:45 PM GMT 30 minutes

COFFEE BREAK

2:45 PM - 3:05 PM GMT 20 minutes

CANADA GENERAL UPDATE [English]

This presentation will provide panel members with the latest updates and upcoming initiatives coming to Canada's Health Screening Program in order to support best practices. Topics will include the implementation of the streamlined Immigration Medical Examination (IME) and panel management updates.

Magda Denasiewicz

3:10 PM - 3:30 PM GMT 20 minutes

MISE À JOUR GÉNÉRALE DU CANADA [Français]

Cette présentation mettra l'accent sur les mises à jour et fournira de l'information importante sur les initiatives à venir dans le cadre du Programme de dépistage médical du Canada en matière d'immigration afin d'appuyer les pratiques exemplaires. Les sujets abordés comprendront la mise en œuvre de l'examen médical aux fins de l'immigration (EMI) simplifié et des mises à jour concernant la gestion du réseau des professionnels désignés.

Stephanie Milks, DEC and Catherine Matte

3:30 PM - 3:45 PM GMT 15 minutes

BIO BREAK

3:45 PM - 4:15 PM GMT 30 minutes

REVIEW OF THE CANADIAN IME

The presentation will review key steps required for the successful completion of the IME. Topics will include but are not limited to the purpose of the IME; service standards and technical instructions; routine tests, specialist consults and furtherance requests; ID concerns and steps to troubleshoot common issues in eMedical.

Jelissa Morgan, BScN, M.Ed. and Nicole Lyon, BScN

4:15 PM - 4:45 PM GMT 30 minutes

RÉVISION DE L'EMI CANADIEN [Français]

La présentation passera en revue les principales étapes requises pour mener à bien l'Examen médical aux fins de l'immigration (EMI). Les sujets abordés comprendront, sans s'y limiter, l'objet de l'EMI, les normes de service et les consignes techniques, les tests de routine, les consultations de spécialistes et les cas différés, les préoccupations en matière d'identification et les mesures à prendre pour résoudre les problèmes courants du système eMédical.

Jelissa Morgan, BScN, M.Ed.

2023**1PPA**

APRIL 27

4:45 PM - 5:15 PM GMT 30 minutes

5:15 PM - 6:00 PM GMT 45 minutes

COFFEE BREAK

EXPANDED VACCINATION PROGRAM FOR CANADA-BOUND MIGRANTS

In response to the evolving immigration and public health landscape in Canada and globally, Canada/IRCC is broadening its current voluntary vaccination program, by piloting an optional offering to Canada-bound migrants identified as under-immunized against various Vaccine Preventable Diseases, to vaccinate at the time of the IME. This session will be followed by a short live Q&A period.

Dominique Elien-Massenat, BSc, MSc, MD, FRCPC

6:00 PM - 6:15 PM GMT 15 minutes

6:15 PM - 6:45 PM GMT 30 minutes

BIO BREAK

MEDICAL SURVEILLANCE PRESENTATION

This presentation will provide an overview of the medical surveillance process required upon arrival to Canada for clients who have been assessed as having inactive tuberculosis on their immigration medical examination. The presentation will highlight how Immigration Medical Examination information is used to inform Canada's provincial and territorial public health authorities on communicable diseases to protect public health.

Julie Laflèche, BSc

6:45 PM - 7:00 PM GMT 15 minutes **BIO BREAK**

7:00 PM - 7:45 PM GMT 45 minutes

BILINGUAL LIVE Q&A

A panel of speakers from Immigration, Refugees and Citizenship Canada will take questions from the audience and respond. This session will be held in English and French.

2023**1PPA**



1:00 PM - 2:00 PM GMT 60 minutes

US MENTAL HEALTH TECHNICAL INSTRUCTIONS

An interactive session teaching panel physicians to determine the applicant's classification of admissibility to the United States, as it pertains to substance use and mental disorders, using CDC's technical instructions.

Linda Harvey, MD

2:00 PM - 2:15 PM GMT 15 minutes

BIO BREAK

2:15 PM - 3:15 PM GMT 60 minutes

US EMEDICAL OVERVIEW AND UPDATES

This session will provide eMedical system overview and updates.

Eryn Pulliam Cannon and Deborah Lee

3:15 PM - 3:30 PM GMT 15 minutes

BIO BREAK

3:30 PM - 4:30 PM GMT 60 minutes

US TUBERCULOSIS TECHNICAL INSTRUCTIONS

Tuberculosis Technical Instructions (TB TIs) – Tuberculosis Classifications – Class A Tuberculosis Waivers and Travel Clearance.

Joanna Regan, MD, MPH

4:30 PM - 5:00 PM GMT 30 minutes

COFFEE BREAK

5:00 PM - 6:15 PM GMT 75 minutes

IPPA CLOSING PLENARY: ONWARD, UPWARD AND INWARD - APPLYING WELLBEING SCIENCE

This session will teach practical skills, to include job crafting, wellbeing planning, post-traumatic growth, active constructive responding and DEAR communication - a technique that is useful in highly emotional situations. This session will cover positive psychology and discuss why wellbeing is important for healthcare workers. Panel physicians will share examples of how they nurture themselves to maintain their well-being.

Aaron Jarden, PhD and Panel Physicians

6:15 PM - 6:30 PM GMT

SUMMIT WRAP-UP

15 minutes